Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

TAVIN-EM

Brand Name: Tavin EM

Generic Name: Emtricitabine and Tenofovir disoproxil fumarate

Manufacturer: Emcure 

Dosage Form: Tablet

Strength: 200mg + 300mg

Composition: Emtricitabine (200mg) and Tenofovir disoproxil fumarate (300mg)

Packaging:30 tablets (30 / Bottle)

Indication: HIV

Storage: Store at room temperature 

Category:
Description

Description

Q1. What is Tavin EM (Emtricitabine and Tenofovir disoproxil fumarate)? 

Ans. This tablet belongs to a group of two antiretrovirals medications. Tavin EM tablets are used in the treatment of HIV (Human immunodeficiency virus) infection. This medication helps to reduce the amount of HIV in your body and improves the quality of life. 

Q2. How to take this medicine?

Ans. Take this medicine orally once a day with food. Swallow the whole tablet with a glass of water and take it regularly at the same time every day. Do not take this medicine in the wrong way as it may lead to some severe side effects. It is important to take this medicine as prescribed by your doctor. 

Q3. How does Tavin EM (Emtricitabine and Tenofovir disoproxil fumarate) work?

Ans. Tavin EM tablet is a combination of two anti-HIV medicines Abacavir and Lamivudine. It prevents them from multiplying and reducing the amount of virus from the body. This tablet also increases the count of CD4 cells (white blood cells that protect against infection) in your blood.

Q4. What happens if I miss a dose? 

Ans. If you miss a scheduled dose of Tavin EM tablet, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q5. What are the side effects?

Ans. Some common side effects are:- Chest pain, diarrhea, rash, headache, nausea, dizziness, blurred vision, abdominal pain, joint pain, etc. Contact your doctor or healthcare provider if any side effects occur. 

Q6. Can I drive after taking this medicine? 

Ans. Tavin EM tablets may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive. 

Q7. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Tavin EM medication, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Close monitoring of kidney and liver function is required during treatment with this medicine. 
  • Do not take this tablet if you are allergic to Emtricitabine and Tenofovir disoproxil fumarate. 
  • Tavin EM tablets may increase the risk of immune reconstitution syndrome and bone mineral density.  
  • Do not drive or operate heavy machinery. 
  • People who are suffering from severe liver disease shouldn’t use this medicine without consulting with their doctor. 
  • Do not crush or break the tablet. 

Q8. What should I avoid while receiving this medicine?

Ans. Avoid driving and operating heavy machinery because this tablet may increase excessive dizziness and drowsiness. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q9. Can I take this medicine during pregnancy? 

Ans. Do not use Tavin EM tablets if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby.

Q10. What are the storage conditions? 

Ans. Store this medicine at room temperature. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Tavin EM tablet.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “TAVIN-EM”

Your email address will not be published. Required fields are marked *