Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Oxaltero

Composition: Oxaliplatin

Manufacturer: Hetero

Indication: Colorectal cancer

Packaging: Vial

Dosage Form: Injection

Category:
Description

Description

Overview of Oxaltero 

Oxaltero is an effective formulation of Oxaliplatin. It is a prescription regimen. This drug is used in the treatment of patients suffering from a number of conditions. Below mentioned are its significant indications: 

  • Indicated in combination with infusional 5-fluorouracil/leucovorin as an adjuvant treatment to patients diagnosed with stage III colon cancer, who have gone through complete resection of the primary tumor. 
  • Indicated in combination with infusional 5-fluorouracil/leucovorin to patients diagnosed with advanced colorectal cancer. 

The active ingredient of Oxaltero injection is Oxaliplatin. It belongs to the category of regimens known as platinum-based chemotherapy agents. Oxaltero is available in the form of an injection with a fixed strength of 50 mg/25ml indicated for intravenous administration only. 

Interactions

The following are the possible interactions that are related to the use of Oxaltero (Oxaliplatin) injection. Such interactions can cause adverse effects on the functioning of the body. Therefore, be sure to read and discuss them with your medical team. 

Drug Interactions: Atorvastatin, Baricitinib, Clozapine, Chloroquine, Etanercept, Nilotinib, and Vancomycin are some of the known drugs that can show significant interactions with the compounds present in Oxaltero injection including Oxaliplatin. Inform your medical practitioner if you are already prescribed any medications that contain these ingredients. Learn about the need for dose modifications from your healthcare team before the administration of the first Oxaltero dose. 

Disease Interactions: Renal impairment, Rhabdomyolysis, Thrombocytopenia, Arrhythmias, Pulmonary toxicity, Neurologic toxicity, and Neutropenia are some of the known diseases that can show significant interactions with the compounds present in Oxaltero injection including Oxaliplatin. Inform your medical practitioner if you are already diagnosed with any of the given diseases. Learn about the need for dose modifications from your healthcare team before the administration of the first Oxaltero dose. 

Food Interactions: Food interactions related to the administration of Oxaltero (Oxaliplatin) injection are established and known yet. However, it is advisable to consult your medical team or dietician to know about the foods to consume and avoid during Oxaltero therapy since there can be the possibility of interactions. Other than that, be sure to know the interactions between alcohol and Oxaliplatin to avoid further complications.

Q1. What is Oxaltero (Oxaliplatin)?

Ans. Oxaltero (Oxaliplatin) injection is used in the treatment of colorectal cancer. This medication works by stopping the growth of cancer cells.  

Q2.  How does Oxaltero (Oxaliplatin) work?

Ans. This is an anti-cancer medication. This infusion works by killing cancerous cells and slows the growth of tumors. 

Q3. What are the side effects? 

Ans.  Some common side effects are:- Vomiting, anemia, blurred vision, skin rash, low white blood cells, nausea, chest pain, diarrhea, etc.

Q4. What should I avoid while receiving this medication? 

Ans. Avoid contact with people who have infections. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q5. Can I take this medicine during breastfeeding?

Ans. Oxaltero injection is not recommended in breastfeeding unless it is necessary due to the potential risk of toxicity to the fetus.

Q6. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Oxaltero injection may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive. 

Q7. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Oxaltero injection, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Avoid contact with people who have infections.
  • Close monitoring of blood cell count is required during treatment with this medicine. 
  • People who are suffering from severe liver disease shouldn’t use this medicine without consulting with their doctor.
  • Do not drive or operate heavy machinery. 
  • Do not self administer. 
  • Oxaltero injection is not recommended in patients with a known allergy to Oxaliplatin and any other platinum compounds. 

Q8.  Can I take this medicine during pregnancy? 

Ans. Do not use Oxaltero injection if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby. 

Q9. What are the storage conditions? 

Ans. Store this medicine at room temperature. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Oxiplatin injection.

Q10. How to take this injection?

Ans. This medication is given as an injection into your vein by your doctor or nurse. It must be given slowly, and it can take 120 minutes to complete. 

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Oxaltero”

Your email address will not be published. Required fields are marked *