Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

L-Aspara

Brand Name:- L-Aspara
Generic Name:- Peg Asparaginse
Manufacturer:- Arechar Healthcare
Dosage:- Injection
Storage:- Store in a refrigerator.
Indication:- Blood Cancer
Prescription required:- Yes

Category:
Description

Description

Overview of L-ASPARA

Peg L-Asparaginase is the active agent present in this effective medication named as L-Aspara and it belongs to a group of medications known as antineoplastic agents. This regimen is available in the form of an injectable suspension and a strength of 3750 IU/5ml. L-Aspara injection is prescribed for the treatment of the specific type of blood cancer known as ALL (Acute Lymphoblastic Leukemia). This injection works by blocking the multiplication of cancer cells.

It’s used in people who haven’t had their cancer treated yet or who can’t take asparaginase. It’s also being researched for use in the treatment of other cancers. PEG-asparaginase is made up of the enzyme L-asparaginase bound to a material called PEG, which allows the drug to last longer in the body. The amino acid asparagine is broken down by L-asparaginase, which is produced by the bacteria E. coli. This could stop the growth of cancer cells that need asparagine. PEG-asparaginase is a protein synthesis inhibitor of the form PEG-asparaginase.

Interactions 

If you’re worried about the interactions of L-Aspara with other medications or diseases, talk to your doctor about the risks and benefits of this therapeutic agent. If some other non-prescribed drug reacts with L-Aspara injection, seek medical help right away.

Medicine interactions:- Adalimumab, etanercept, clozapine, etc. are the drugs that may cause serious adverse reactions using L-aspara injection. It is better to avoid the use of an L-Aspara (Peg L-Asparaginase) in combination with these medications because it can lead to adverse events and decrease the effectiveness of the treatment.

Disease Interactions:- the use of L-Aspara injection may interact with a number of other diseases like – hepatic dysfunction and bleeding disorders. Extreme caution and monitoring of the medical condition are recommended in patients while receiving therapy with  L-Aspara (Peg L-Asparaginase) to avoid these abnormalities.

Food interactions:- Avoid the use of such products that can interact with L-Aspara injection because it can cause a serious allergic reaction and it includes side effects like – bleeding, low white blood cell count, bloating, difficulty in breathing, drowsiness, vomiting, headache, skin rash, etc. 

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with L-Aspara (Peg L-Asparaginase) injection may increase the risk of excessive dizziness and drowsiness in patients. It is better to avoid the consumption and consult it with your health professional before consuming. 

Q1. What is the use of L-Aspara? 

Ans. L-Aspara injection is an anti-cancer medication. It is prescribed to treat Acute Lymphoblastic Leukemia (a type of Blood Cancer).  

Q2. How does L-Aspara injection work? 

Ans. L-Aspara injection comprises L-asparaginase. It works to break down the amino acids in order to stop cancer cells from making proteins.  

Q3. What are the common side effects of L-Aspara injection? 

Ans. The most common side effects of L-Aspara injection are skin rash, diarrhea, anemia, itching, fatigue, fever, nausea, chills, etc. However, there can be some other adverse reactions also. It is important to approach a healthcare professional immediately if your health worsens.  

Q4. In what strength and composition is L-Aspara injection available? 

Ans. L-Aspara injection is available in the strength of 5mL. Its salt composition is L-Asparaginase.  

Q5. How can I take L-Aspara injection? 

Ans. L-Aspara injection is given by a healthcare professional or a nurse. It should not be self-administered.  

Q6. Can I take L-Aspara injection during pregnancy? 

Ans. It may not be safe to administer L-Aspara injection. The injection may cause certain adverse reactions and affect the baby’s growth inside the womb. 

Q7. Can I take L-Aspara injection during breastfeeding? 

Ans. During breastfeeding, L-Aspara injection should be administered only if the doctor prescribes it after discussing the side effects of the same. Do not administer it without a proper prescription.   

 Q8. Is it safe to administer L-Aspara in heart patients? 

Ans. In heart patients, L-Aspara injection should be administered cautiously after taking note of the possible risks and side effects. Know the ways to manage the adverse reactions by talking to a healthcare provider.  

Q9. Is it safe to drink alcohol during the course of L-Aspara injection? 

Ans. Avoid the consumption of alcohol during the course of L-Aspara injection because the medicine may interact with alcohol and lead to adverse conditions.  

Q10. Is it safe to drive after administering L-Aspara injection? 

Ans. L-Aspara injection may cause adverse effects such as dizziness, sleepiness, and lack of concentration. This is why it is advised to avoid driving or operating a heavy machine.  

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “L-Aspara”

Your email address will not be published. Required fields are marked *