Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Duovir

Brand Name: Duovir

Generic Name: Lamivudine and Zidovudine

Strength: 150mg/300mg

Manufacturer: Cipla

Packing: 60 tabs

Diseases: Anti HIV

Category:
Description

Description

Q1. What is Duovir (Lamivudine and Zidovudine)?

Ans. This medication is used in the treatment of HIV (Human immunodeficiency virus) infection. Duovir tablet boosts up the body’s immune system to fight against infection. It belongs to a group of two antiretrovirals medications.

Q2. What are the side effects?

Ans. Some common side effects are:- nausea, diarrhea, pale skin, sore throat, headache, fatigue, muscle pain, cough, etc. 

Q3. How to take this medicine?

Ans. Take this medicine orally once a day with food or without food. Swallow the whole tablet with a glass of water and take it regularly at the same time every day. Do not take this medicine in the wrong way as it may lead to some severe side effects. It is important to take this medicine as prescribed by your doctor.

Q4. How does Duovir (Lamivudine and Zidovudine) work?

Ans. Duovir tablet is a combination of two anti-HIV medicines: Lamivudine and Zidovudine. This medication prevents them from multiplying and reducing the amount of virus from the body. This tablet also increases the count of CD4 cells (white blood cells that protect against infection) in your blood.

Q5. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with a Duovir tablet, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Close monitoring of body weight and body fat distribution is required during treatment with this medication. 
  • Do not use the medicine if you are allergic to Lamivudine and Zidovudine. 
  • Close monitoring of liver function and kidney function is required during treatment with this medication.
  • Do not crush or break the tablet. 

Q6. What happens if I miss a dose? 

Ans. If you miss a scheduled dose of Duovir tablet, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q7.  Can I take this medicine during pregnancy? 

Ans. Do not use a Duovir tablet if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby. 

Q8. What are the storage conditions? 

Ans. Store this medicine at room temperature. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Duovir (Lamivudine and Zidovudine). 

Q9. What should I avoid while receiving this medication? 

Ans. Avoid contact with people who have infections. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q10. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Duovir tablets may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Duovir”

Your email address will not be published. Required fields are marked *