Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Doxotero

Composition : Doxorubicin

Manufacturer : Hetero

Indication : Lung cancer

Packaging : Vial

Dosage Form : Injection

Category:
Description

Description

Overview of Doxotero    

Doxotero is a formulation of Doxorubicin. It is a prescription drug used in the treatment of various types of cancers. The medication belongs to the category of regimens known as cytotoxic anthracycline antibiotic agents. The following are its indications:

  • Patients suffering from refractory (disease progression) metastatic carcinoma of the ovary after prior therapies with paclitaxel and platinum-based chemotherapy drugs. 
  • Patients suffering from metastatic breast cancer (as monotherapy), who are at a high risk of cardiac arrest. 
  • Patients suffering from AIDS-related Kaposi’s Sarcoma with evidence of extensive mucocutaneous or visceral progressed disease on prior treatment with a vinca alkaloid, bleomycin, or another anthracycline. 

Doxotero is available in the form of a lyophilized injection (single-use vial) in the strength of 10mg for intravenous use only. The active ingredient of Doxotero injection is Doxorubicin. It is an antineoplastic in the group of anthracycline drugs. Doxotero (Doxorubicin) injection is administered to the patient by a nurse under the supervision of a physician. 

Interactions

Read the following interactions associated with the use of Doxotero (Doxorubicin) injection before starting the therapy:

Drug Interactions: Drugs containing agents like Clozapine, Diltiazem, Dexamethasone, and Live attenuated vaccines and related products should be administered cautiously during Doxotero therapy since these medications can interact with Doxorubicin and other ingredients of Doxotero injection. Please contact your medical team to know the consequences and risks associated with such interactions. You may also require certain dose adjustments during the Doxotero therapy. 

Disease Interactions: Patients suffering from diseases like infections, cardiac dysfunction, myelosuppression, and cardiomyopathy should administer Doxotero (Doxorubicin) injection cautiously since these conditions can interact with Doxorubicin and other ingredients of Doxotero injection. Please contact your medical team to know the consequences and risks associated with such interactions. You may also require certain dose adjustments during the Doxotero therapy.

Food Interactions: St. John’s Wort is a herb that can interact with Doxorubicin and lead to a decrease in its serum concentration. Also, grapefruit and its products can also moderately interact with Doxorubicin and lead to an increase in its serum concentration.

Q1. What is Doxotero (Doxorubicin)?

Ans. Doxoxtero injection is used in the treatment of certain types of cancer (Blood cancer, Lung cancer, Ovarian Cancer, and Breast cancer). It helps to slow the growth of cancer cells and kills them.

Q2. How does Doxotero (Doxorubicin) work?

Ans. This medication works by suppressing the activity of an enzyme (topoisomerase II) involved in the DNA multiplication of the cancer cells. It also forms harmful chemicals (free radicals) that cause DNA damage. 

Q3. How to take this medicine?

Ans. This medication is given as an injection into your vein by your doctor or nurse. Your doctor will decide the exact dosage you need to take. The recommended dose depends on your body size and response to the treatment.

Q4. What should I avoid while having treatment with this medicine?

Ans.  Avoid contact with people who have infections. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q5. Can I take this medicine during pregnancy?

Ans. Do not use Doxotero (Doxorubicin) injection if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby.

Q6. What happens if I miss a dose?

Ans. If you miss a scheduled dose of Doxotero injection, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q7.  What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Doxotero medication, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Patients with a history of heart disease need close monitoring while receiving this medicine. 
  • Doxotero injection can increase the chance of infection and bleeding. 
  • Close monitoring of the blood cell count is necessary. Do not start this treatment if the blood cell count is low. 
  • Do not use this medicine if you are allergic to Doxorubicin.
  • Do not shake or freeze the vial. 

Q8. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Doxotero injection may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive. 

Q9.  What are the common side effects? 

Ans. Common side effects are:- vomiting, constipation, loss of appetite, eye disorder, stomach pain, weakness, mouth sore, allergic reaction, etc. 

Q10. What are the storage conditions?

Ans. Store this medicine in a refrigerator. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Doxotero (Doxorubicin).

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Doxotero”

Your email address will not be published. Required fields are marked *