Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Doxorubicin

Composition: Doxorubicin Hydrochloride

Manufacturer: Pfizer

Indication: Ovarian cancer

Packaging: Vial

Dosage Form: Injection

Category:
Description

Description

Overview

Doxorubicin hydrochloride is an active agent present in this medication named Doxorubicin and it specifically belongs to a family of antineoplastics known as anthracyclines. It is prescribed for the treatment of various types of cancer (Ovarian cancer, Kaposi’s sarcoma, and Multiple myeloma). Doxorubicin is available in the form of injection with a strength of 200mg/100m and it works by blocking the growth of a genetic material that is required for the progression of cancer cells. Doxorubicin injection is administered to the patients through an IV (intravenous) line under the supervision of a trained and professional healthcare team. 

Doxorubicin hydrochloride inhibits topoisomerase II activity by stabilizing the DNA-topoisomerase II complex, blocking the religation component of the ligation-religation reaction catalyzed by topoisomerase II. Doxorubicin injection has anticancer properties against a wide range of malignancies, both grafted and spontaneous. The anthracyclines are unrelated to the cell cycle.

Interactions

If you are concerned about the interactions of other drugs and diseases with Doxorubicin injection, discuss the complications and potential benefits of this therapeutic agent with your healthcare professional or medical practitioner. Seek immediate medical attention if any other non-prescribed medication interacts with Doxorubicin (Doxorubicin hydrochloride). 

Medicine interactions:- bepridil, cabozantinib, escitalopram, amisulpride, ibutilide, mifepristone, pimozide, vemurafenib, etc are the drugs that can increase or decrease the metabolism and serum concentration of Doxorubicin hydrochloride. Avoid the use of this injection in combination with these drugs and discuss the complications of Doxorubicin (Doxorubicin hydrochloride) with your medical professional.

Disease interactions:- the use of Doxorubicin injection may interact with diseases like – myelosuppression, infections, hepatic dysfunction, cardiomyopathy, etc. Extreme caution and monitoring of the clinical condition are recommended in patients during treatment with Doxorubicin (Doxorubicin hydrochloride) to avoid these abnormalities.

Food interactions:- Avoid the use of products that can interact with Doxorubicin injection because it can cause allergic reactions and it includes side effects like – headache, injection site reactions, diarrhea, constipation, blisters, vomiting, loss of appetite, dehydration, etc.

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with Doxorubicin (Doxorubicin hydrochloride) injection may increase the risk of blurred vision, lightheadedness, and drowsiness in patients. It is better to avoid the consumption of alcohol and consult with your medical professional before consuming it.

Q1. What is Doxorubicin (Doxorubicin Hydrochloride)?

Ans. Doxorubicin is an anti-cancer medication that belongs to a class of drug anthracyclines. This medication works by slowing or stopping the growth of cancer cells.

Q2. What are the side effects?

Ans. Some common side effects are:- severe headache, nausea, sore throat, vomiting, dehydration, anxiety, chest pain, rash, irregular heartbeat, shortness of breath, etc.

Q3. What happens if I miss a dose?

Ans. If you miss a scheduled dose of Doxorubicin injection, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q4. How does Doxorubicin (Doxorubicin Hydrochloride) work?

Ans. Doxorubicin injection works by blocking the effect of an enzyme called topoisomerase II that helps cancer cells to divide and grow.

Q5. What should I avoid while having treatment with this medicine?

Ans. Avoid contact with people who have infections. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q6. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Doxorubicin medication, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Do not self administer. 
  • The use of this medicine may decrease the white blood cell count in patients. 
  • Do not receive any vaccines while having treatment with this medicine. 
  • Close monitoring of symptoms like mouth ulcers and bleeding is required.
  • Do not shake or freeze the vial. 
  • Do not drive or operate heavy machinery. 

Q7. What are the storage conditions?

Ans. Store this medicine in a refrigerator. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Doxorubicin (Doxorubicin Hydrochloride).

Q8. Can I take this medicine during pregnancy?

Ans. Do not use Doxorubicin (Doxorubicin Hydrochloride) injection if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby.

Q9. How to take this medicine?

Ans. This medication is given as an injection into your vein by your doctor or nurse. Your doctor will decide the exact dosage you need to take. The recommended dose depends on your body size and response to the treatment.

Q10. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Doxorubicin injection may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Doxorubicin”

Your email address will not be published. Required fields are marked *