Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Dasacine

Brand Name:- Dasacine

Generic Name:- Dasatinib

Manufacturer:- Arechar Healthcare

Strength:- 50 mg

Dosage:- Tablet

Storage:- Store at room temperature (10-30°C)

Indication:- Blood cancer

Category:
Description

Description

Overview of Dasacine

Dasacine, an established regimen, is a formulation of Dasatinib. The medication belongs to the class of ATP-competitive protein tyrosine kinase inhibitors. It is an oral medication (prescription necessary) indicated for the treatment of adult patients with newly diagnosed Ph+ Chronic Myeloid Leukemia or CML in chronic phase, myeloid or lymphoid blast phase Ph+ Chronic Myeloid Leukemia showing intolerance to Imatinib or any other prior therapy, and Ph+ Acute Lymphoblastic Leukemia. Dasacine is also indicated for use in children diagnosed with Ph+ Chronic Myeloid Leukemia or CML in the chronic phase. It is available in the form of tablets for oral use in the fixed strength of 50mg packed in a bottle. The regimen should be stored at room temperature, away from direct heat and light. 

The active ingredient of Dasacine is Dasatinib. Its inactive ingredients are polyethylene glycol, hypromellose, titanium dioxide, lactose monohydrate, croscarmellose sodium, microcrystalline cellulose, magnesium stearate, and hydroxypropyl cellulose. The strong binding of Dasacine to BCR-ABL1 results in its longer duration of action and greater efficacy than other drugs like Imatinib. 

Interactions 

All drugs show interactions differently from one person to the other. However, there are numerous standardized possibilities that are determined before starting Dasacine therapy by the doctor. 

Drug Interactions: Ibuprofen, Acetaminophen, Abiraterone, Naproxen, Aspirin, Diltiazem, Pantoprazole, Ondansetron, and Diphenhydramine are the compounds present in a number of medicines that may interact with the components of Dasacine. Check other drug interactions concerning Dasacine (Dasatinib) with your medical team before initiating the administration of your first dose. 

Disease Interactions: Cardiovascular diseases, Fluid Retention, Bone Marrow Suppression, Hepatic Impairment, QT Prolongation, and Pulmonary Arterial Hypertension may interact with the components of Dasacine. Check other disease interactions concerning Dasacine (Dasatinib) with your medical team before initiating the administration of your first dose. 

Food Interactions: Grapefruit containing food items, a very known herb namely St. John’s Wort, and high-fat food items can show significant interactions with Dasacine (a formulation of Dasatinib). It is advised to lower the consumption of such food items while receiving treatment with Dasatinib-containing regimens.

Q1. What is Dasacine?

Ans. Dasacine is a prescription medicine. Its active ingredient is Dasatinib, an anti-cancer regimen. It is used in the treatment of patients suffering from Philadelphia chromosome-positive acute lymphoblastic leukemia (Ph+ ALL), a type of Blood Cancer. 

Q2. What are the side effects of Dasacine?

Ans. The most common side effects of Dasacine tablets are swelling on the face and legs, diarrhea, anemia, fever, nausea, chills, skin rash, difficulty in breathing, difficulty in swallowing, itching, vomiting, vision changes, seizures,  abdominal pain, pale skin, etc. 

Q3. How should I take Dasacine?

Ans. Dasacine (Dasatinib) tablets should be taken as per the doctor’s prescription. Its strength should not be increased or decreased. The tablets should be swallowed with water. Do not chew, crush or break the tablets.

Q4. What is the composition of Dasacine?

Ans. The composition of Dasacine is Dasatinib. It is available in the strength of 50mg in the form of tablets for oral use. 

Q5. Is Dasacine safe for use during pregnancy?

Ans. During pregnancy, Dasacine (Dasatinib) tablets may cause fetal harm to the woman and the fetus. It is not indicated for use in females who are pregnant.

Q6. Is Dasacine safe for use during breastfeeding?

Ans. Administration of Dasacine (Dasatinib) tablets during breastfeeding may lead to fetal harm to the newborn baby. However, it is not yet known if Dasacine is excreted in breast milk. 

Q7. What happens if I miss a dose of Dasacine?

Ans. If you miss a scheduled dose of Dasacine (Dasatinib) tablets, make sure to consult your healthcare provider for an appointment and know the ways to cope with that missed dose.

Q8. Is Dasacine safe for use in liver patients?

Ans. Dasacine (Dasatinib) tablets may or may not be safe for use in liver patients, depending on the severity of the disease. Please contact a medical professional.

Q9. Is Dasacine safe for use in kidney patients?

Ans. Dasacine (Dasatinib) tablets may or may not be safe for use in kidney patients, depending on the severity of the disease. Please contact a medical professional.

Q10. What are the warnings and precautions for Dasacine?

Ans. Read the following before administering Dasacine (Dasatinib) tablets:- 

  • Do not chew the tablets. 
  • Dasacine can be taken with or without food.
  • Medical history should be told to the doctor prior to the administration. 
  • Do not change the dose strength without consulting a doctor. 
  • Do not stop taking Dasacine tablets unless the doctor tells.
Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Dasacine”

Your email address will not be published. Required fields are marked *