Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Crizalk

Composition : Crizotinib

Manufacturer : Pfizer

Indication : Lung cancer

Packaging : Bottle

Dosage Form : Capsule

Category:
Description

Description

Overview

Crizotinib is an active compound present in the medication named Crizalk and it belongs to a class of drugs known as tyrosine kinase inhibitors. Crizalk is available in the form of a capsule with a strength of 250mg and it is indicated for the treatment of a specific type of Lung cancer (non-small cell lung cancer). This capsule works by blocking the action of an abnormal protein and stop the cancer cells from dividing. Crizalk (Crizotinib) also helps in decreasing the size of a tumor and administer this capsule orally with a glass of water and take it as it is prescribed by your health professional or medical practitioner. 

Crizotinib inhibits tyrosine kinase receptors and it specifically inhibits anaplastic lymphoma kinase (ALK), hepatocyte growth factor receptor (HGFR, c-MET), and Recepteur d’Origine Nantais, among other proteins (RON). Mutations and translocations in the ALK gene can result in the production of oncogenic fusion proteins.

Interactions

Using Crizalk (Crizotinib) with other over-the-counter medications such as – vitamins, herbal supplements, or any other medicinal product, increases the risk of adverse reactions. Do not try to use such medication while receiving therapy with Crizalk capsules.

Medicine interactions:- amiodarone, brexpiprazole, clomipramine, deutetrabenazine, entrectinib, fosamprenavir, goserelin, imipramine, etc can interact with Crizalk (Crizotinib) capsule and it may increase or decrease the serum concentration and it may also increase the risk of QTc prolongation when Acrivastine is combined with Crizotinib.

Disease interactions:- gastrointestinal perforation, visual loss, lung toxicity, hepatic impairment, bradycardia, QT prolongation, renal dysfunction, etc are the disease that may interact severely or moderately with Crizalk (Crizotinib) capsule, and monitoring of the medical condition is recommended in patients. 

Food interactions:- avoid the use of grapefruit and grapefruit juice while receiving therapy with Crizalk (Crizotinib) because it may increase blood levels and it may also include side effects like – bleeding, loss of appetite, headache, cough, drowsiness, vomiting, fatigue, skin rash, etc. 

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with Crizalk (Crizotinib) capsule may increase the risk of blurred vision, lightheadedness, and excessive dizziness in patients. It is better to avoid the consumption of alcohol and consult with your healthcare professional before consuming it.

Q1. What is Crizalk (Crizotinib)?

Ans. Crizalk (Crizotinib) capsules are used for the treatment of non-small cell lung cancer (NSCLC). This medication belongs to a class of drugs known as kinase inhibitors, which help to stop the growth of cancer cells. 

Q2. How to take this medicine? 

Ans. It is important to take the Crizalk capsule as prescribed by your doctor. Swallow the whole capsule with a glass of water and take it regularly at the same time every day. Do not take this medicine in the wrong way as it may lead to some severe side effects.

Q3. What happens if I miss a dose? 

Ans. If you miss a scheduled dose of Crizalk capsule, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q4. What are the side effects?

Ans. Some common side effects are:- chest pain, pale skin, loss of appetite, change in taste, fever, body pain, headache, etc. 

Q5. How does Crizalk (Crizotinib) work?

Ans. Crizalk capsule is an anti-cancer medication. It works by blocking the activity of an abnormal protein and prevents the multiplication of cancer cells. 

Q6. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Crizalk capsule, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Do not use this medication if you are allergic to Crizotinib.
  • Close monitoring of liver function and kidney function is required during the treatment with this medication. 
  • Do not open or chew the capsule. 
  • Regular monitoring of heart rate and blood pressure is required because this medication may increase the risk of bradycardia (decreased heart rate).
  • This medication may cause vision loss in some patients. 

Q7. Can I take this medicine during pregnancy? 

Ans. Do not use Crizalk capsule if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby.

Q8. What should I avoid while receiving this medication? 

Ans. Avoid contact with people who have infections and avoid driving or operating heavy machinery. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q9.  What are the storage conditions?

Ans. Store this medicine at room temperature. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Crizalk (Crizotinib). 

Q10. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Crizalk (Crizotinib) may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Crizalk”

Your email address will not be published. Required fields are marked *