Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Capetero

Composition : Capecitabine

Manufacturer: Hetero

Indication: Breast cancer

Packaging: Strip

Dosage Form: Tablet

Category:
Description

Description

Overview

Capecitabine is an active agent present in the medication termed Capetero and it belongs to a group of drugs known as antimetabolites. Capetero is available in the form of a tablet with a strength of 500mg and it is prescribed for the treatment of Colorectal cancer and Breast cancer. This cancer-fighting medication works by preventing the multiplication and division of cancer cells and kills them. Administer a Capetero tablet orally with a glass of water and follow up on your regular dosing schedule prescribed by your healthcare professional or physician. 

Capecitabine is an antineoplastic fluoropyrimidine carbamate that is used to treat metastatic breast cancer and colon cancer. It’s a systemic prodrug given orally that has minimal pharmacologic activity until it’s transformed to fluorouracil by enzymes found in higher doses in various cancers.

Interactions 

Interactions can occur if you use some other medicinal products while receiving treatment with a Capetero (Capecitabine) tablet. Always inform your medical professional about your previous and current medical condition to avoid some major side effects.

Medicine interactions:- anisindione, dicumarol, levoleucovorin, natalizumab, siponimod, upadacitinib, baricitinib, etc are the drugs that may interact with Capetero (Capecitabine) tablet and it may increase the risk of severe bleeding in some patients. Avoid the use of other drugs with Capecitabine.

Disease interactions:- the use of Capetero (Capecitabine) may interact with diseases like – coronary artery disease, myelosuppression, renal dysfunction, Infections, and hepatic dysfunction. Report it to your medical practitioner if you experience any signs or symptoms suggesting infection such as fever, sore throat, or local infection. 

Food interactions:- Avoid the use of products containing folic acid because it may increase the risk of severe effects in patients. It includes side effects like – severe nausea and vomiting, diarrhea, pale skin, fatigue, dizziness, fainting, unusual bleeding or bruising, blood in the stools, fever, chills, body aches, flu-like symptoms,

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with Capetero (Capecitabine) tablets may increase the risk of dizziness and drowsiness in some patients. Avoid the consumption of alcohol and other alcoholic beverages, consult with your healthcare provider or medical practitioner before consuming.

Q1. What is Capetero (Capecitabine)?

Ans. Capetero tablet is used in the treatment of colorectal, gastric, or breast cancer. This medicine is also used to prevent the development of colorectal cancer after the complete removal of the tumor by surgery.

Q2. How does Capetero (Capecitabine) work?

Ans. This is an anti-cancer medication. When the tablet goes inside the body it gets converted into 5-fluorouracil. This chemical works by preventing cell division and cancerous cells and it helps to slow down the growth of cells. 

Q3.  What are the storage conditions?

Ans. Store this medicine at room temperature. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Capetero (Capecitabine).

Q4. How to take this medicine?

Ans.  It is important to take the Capetero tablet as prescribed by your doctor. Swallow the whole tablet with a glass of water and take it regularly at the same time every day. Do not take this medicine in the wrong way as it may lead to some severe side effects.

Q5. What are the side effects? 

Ans. Some common side effects are:- vomiting, fever, shortness of breath, blurred vision, loss of appetite, headache, skin rash, nausea, dehydration, etc.

Q6. What should I avoid while having treatment with this medicine?

Ans.  Avoid contact with people who have infections and avoid driving or operating heavy machinery. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

Q7. Can I take this medicine during pregnancy?

Ans.  Do not use Capetero tablet if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby. 

Q8. What happens if I miss a dose?

Ans. If you miss a scheduled dose of Capetero tablet, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q9. What are the warnings and precautions?

Ans.  Before starting treatment with the Capetero tablet, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Close monitoring of kidney function is required while receiving this medicine. 
  • Do not use this medicine if you are allergic to Capecitabine. 
  • This medicine may cause some serious skin reaction 
  • Regular monitoring of blood cell count and body temperature is required while receiving this medicine. 
  • Do not crush or break the tablet. 

Q10.  Can I drive after taking this medicine?

Ans. Capetero tablets may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Capetero”

Your email address will not be published. Required fields are marked *