Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Bortecine

Brand Name:- Bortecine

Generic Name:- Bortezomib

Manufacturer:- Arechar Healthcare

Strength:- 2 mg

Dosage:- Injection

Indication:- Multiple Myeloma and Mantle Cell Lymphoma

Storage:- Store at room temperature

Category:
Description

Description

Overview of Bortecine

Bortecine, an anticancer formulation, is an effective clinical solution for Multiple Myeloma (a cancer of the bone marrow) and Mantle Cell Lymphoma. It is indicated for use in only adult patients. The regimen is administered through an intravenous or subcutaneous route by a nurse under a medical setup. The active ingredient of Bortecine injection is Bortezomib, an N-protected dipeptide. It also comprises an inactive ingredient namely mannitol. The medicine is available in the form of an injection in the strength of 2mg as a single-use vial containing a sterile lyophilized powder. Bortecine injection is usually recommended in combination with other drugs for better results. Breastfeeding is not considered safe during Bortecine therapy and therefore, it is advisable to discontinue it during and after the therapy (for at least 2 months post your last dose).

It is categorized under the group of medications referred to as antineoplastic agents. Being a modified dipeptidyl boronic acid, the regimen works by inhibiting the threonine residue of the 26S proteasome. It eventually kills the cancerous cells in the body by reversibly inhibiting the proteasomal activity. It might also be prescribed for the treatment of diseases that are not mentioned here.

Interactions 

All medications interact differently from one person to the next. However, there are certain standardized interactions that are determined before starting Bortecine therapy by the doctor. 

Drug Interactions: Bortecine, containing Bortezomib, may show notable interactions with Dexamethasone, Clozapine, Metformin, Nitrofurantoin, Insulin, and Infliximab. Patients administering any of these medications or drugs comprising these as active ingredients should check the possible risks of the interactions with the medical team. Dose adjustments shall be initiated accordingly. 

Disease Interactions: Bortecine, containing Bortezomib, may show notable interactions with cardiac toxicity, diabetes, hepatotoxicity, hypotension, peripheral neuropathy, and pulmonary toxicity. Patients suffering from any of these diseases should check the possible risks of the interactions with the medical team. Dose adjustments shall be initiated accordingly.

Food Interactions: Bortecine, containing Bortezomib, may show notable interactions with a herb namely St. John’s Wort, grapefruit products, flavonoids-containing foods, and vitamin C-rich foods. Avoid the consumption of such food items during Bortecine therapy. 

Q1. What is Bortecine?

Ans. Bortecine is an anti-cancer medication. It comprises Bortezomib and is used to treat certain types of Blood Cancer namely Multiple Myeloma (Blood Plasma Cell Cancer) and Mantle Cell Lymphoma. 

Q2. What are the side effects of Bortecine?

Ans. The side effects of Bortecine (Bortezomib) injection are fever, chills, back pain, constipation, tiredness, weakness, itching, fainting, difficulty in breathing, bleeding gums, drowsiness, and injection-site reactions. 

Q3. How should I take Bortecine?

Ans. Bortecine (Bortezomib) injection is given by a professional healthcare provider. It is administered under the strict supervision of a medical practitioner. It is advised to not self-administer this injection. 

Q4. What is the composition of Bortecine?

Ans. The composition of Bortecine is Bortezomib, an anti-cancer agent. It is available in the strength of 2mg as an injection. 

Q5. Is Bortecine safe for use during pregnancy?

Ans. During pregnancy, Bortecine injection may cause fetal harm to the woman and the fetus. It is not indicated for use in females who are pregnant. 

Q6. Is Bortecine safe for use during breastfeeding?

Ans. Administration of Bortecine (Bortezomib) injection during breastfeeding may lead to fetal harm to the newborn baby. However, it is not yet known if Bortecine is excreted in breast milk. 

Q7. What happens if I miss a dose of Bortecine?

Ans. If you miss a scheduled dose of Bortecine injection, make sure to consult your healthcare professional for an appointment and know the ways to cope with the missed dose. 

Q8. Is Bortecine safe for use in liver patients?

Ans. Bortecine (Bortezomib) injection may or may not be safe for use in liver patients, depending on the severity of the disease. Please contact a medical practitioner. 

Q9. Is Bortecine safe for use in kidney patients?

Ans. Bortecine (Bortezomib) injection may or may not be safe for use in kidney patients, depending on the severity of the disease. Please contact a medical practitioner.

Q10. What are the warnings and precautions for Bortecine?

Ans. Before taking Bortecine (Bortezomib) injection, make sure to read the following:-

  • Tell your doctor about the medicines you take. 
  • Start using contraceptive measures 28 prior to the course of Bortecine. 
  • Tell your doctor about the allergies you have or have had. 
  • Make your doctor aware of your medical condition and medical history.
Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Bortecine”

Your email address will not be published. Required fields are marked *