Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

BEVATAS

Brand name:- Bevatas

Generic name:- Bevacizumab 

Manufacturer:- Zydus Cadila

Strength:- 100mg and 400mg 

Dosage:- Injection

Packaging:- Vial

Category:
Description

Description

Overview

Bevacizumab is an active agent present in the medication termed Bevatas and it specifically belongs to a class of antineoplastics (cancer-fighting medication) known as biological response modifiers. Bevatas is available in the form of injection with a strength of 100mg/4ml and it is prescribed for the treatment of certain types of cancers (Colorectal cancer, Cervical cancer, Ovarian cancer, Non-small cell lung cancer, Kidney cancer, and Brain tumor). This anti-cancer regimen helps in stopping the growth of cancer cells and it is administered through an IV (intravenous) line under the supervision of a highly trained healthcare team.

Bevacizumab is a humanized monoclonal IgG antibody, and it inhibits angiogenesis by binding and neutralizing VEGF-A. Bevatas (Bevacizumab) has been shown to re-establish normal vasculature at the tumor site, resulting in increased nutrient and oxygen supply while also improving chemotherapeutic drug delivery to the target area.

Interactions

Interactions can occur if you use over-the-counter medicine while receiving therapy with Bevatas (Bevacizumab) injection. Inform your healthcare professional about your previous and current medical condition to avoid some major or severe effects.

Medicine interactions:- ibandronate, thalidomide, sunitinib, panitumumab, topotecan, filgrastim, deferiprone, etc can interact with Bevatas (Bevacizumab) injection and increases the cardiotoxic activities when Bevacizumab is combined with Anastrozole, and it also increases the risk of severe effects.

Disease interactions:- thromboembolic disorders, bleeding, hypertension, fistula formation, GI perforation, etc are some of the diseases that may interact when used in combination with Bevatas (Bevacizumab) injection. Discuss with your health practitioner or physician, in order to avoid these major and moderate interactions.

Food interactions:- Avoid the consumption of products that may interact with the Bevatas (Bevacizumab) injection because it can cause health hazards and it includes side effects like – fever, vomiting, weight loss, abdominal pain, pale skin, nausea, swelling, indigestion, nasal congestion, sore throat, etc. 

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with Bevatas (Bevacizumab) injection may increase the risk of lightheadedness and severe dizziness in some patients. Avoid the consumption of alcohol and other beverages that contain alcohol, consult with your healthcare professional or medical practitioner before consuming.

Q1. What is Bevatas (Bevacizumab) injection used for?

Ans. Bevatas (Bevacizumab) injection has been thought to be an efficient drug for the treatment of patients with COVID-19 under severe conditions. This drug is used to treat patients suffering from the following types of cancers:-

  • Colon and rectal cancer
  • Glioblastoma multiforme
  • Renal cell carcinoma
  • Ovarian cancer
  • Cervical cancer

Q2. What is the working mechanism of Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. Bevatas (Bevacizumab) injection comprises a strong active ingredient namely Bevacizumab. It works to interfere with the blood vessel’s development that enables the growth of the tumor. This working mechanism, thus, helps to slow or stop the process of tumor growth in the patient’s body.

Q3. How can I take Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. Bevatas (Bevacizumab) injection is injected into the patient’s body as an infusion. It is given by a nurse under a medical setup as per the prescription by the health professional. Bevatas should not be administered by the patient.

Q4. What are the possible adverse effects of Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. The possible adverse effects of Bevatas (Bevacizumab) injection are high blood pressure, protein in the urine, swelling in the legs, headache, chest pain, dizziness, drowsiness, fever, chills, decreased appetite, etc. Call a doctor if side effects occur.

Q5. How can I store Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. It is advised to store Bevatas (Bevacizumab) injection in a refrigerator. However, avoid freezing the vial. Protect it from direct heat and keep it out of children’s reach.

Q6. Can I drink alcohol during treatment with Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans.  Patients who consume alcohol while administering Bevatas (Bevacizumab) injection can severely be affected by various adverse effects because of the interaction between alcohol and Bevatas. It is, therefore, advisable to avoid drinking alcohol.

Q7. In what strength is Bevatas (Bevacizumab) injection available in the market?

Ans. Bevatas (Bevacizumab) injection is available in the strengths of 100mg and 400mg by Intas Pharmaceuticals Ltd.

Q8. Can liver patients take Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. The patients suffering from known liver disease or impairment should firstly discuss the risks and benefits of Bevatas (Bevacizumab) injection and be aware of the side effects. Very little data is available suggesting dose adjustments for such patients.

Q9. Can kidney patients take Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. The patients suffering from known kidney disease or impairment should firstly discuss the risks and benefits of Bevatas (Bevacizumab) injection and be aware of the side effects. Very little data is available suggesting dose adjustments for such patients.

Q10. Can pregnant women take Bevatas (Bevacizumab) injection?

Ans. In pregnant women or women who want to become pregnant, the use of Bevatas (Bevacizumab) injection may cause severe harm. It is important to be aware of the risks and benefits beforehand. If the benefits overweigh the risks of this medication, this injection may be prescribed and administered.

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “BEVATAS”

Your email address will not be published. Required fields are marked *