Flat 20% off on Medicines Genuine branded products Quality Assured Secure payment Delivery across 25000+ pincodes Assured Savings Multiple payment options

Fill the quantity to get latest price!

Avastin

Composition: Bevacizumab

Manufacturer: Roche

Indication: Colorectal cancer

Packaging: Vial

Dosage Form: Injection

Category:
Description

Description

Overview 

Bevacizumab is an active compound present in the medication named Avastin and it belongs to a group of drugs known as biological response modifiers. Avastin is available in the form of injection with a strength of 400mg and it is indicated to treat patients with a number of cancers (Colorectal cancer, Cervical cancer, Ovarian cancer, Non-small cell lung cancer, Kidney cancer, and Brain tumor). This injection helps in preventing the multiplication of cancer cells and reduces the size of the tumor. Avastin is an anti-cancer medication and it is administered through an IV (intravenous) line under the supervision of a highly qualified medical team.

Bevacizumab binds to circulating VEGF and prevents it from binding to its associated receptors, effectively blunting downstream signaling. Avastin (Bevacizumab) has been shown to re-establish normal vasculature at the tumor site, resulting in increased nutrient and oxygen supply while also improving chemotherapeutic drug delivery to the target area.

Interactions

Interactions can occur if you use some other non-prescribed medicine products while receiving treatment with Avastin (Bevacizumab) injection. Inform your medical professional about your previous and current health condition to avoid some major side effects.

Medicine interactions:- sunitinib, thalidomide, deferiprone, panitumumab, topotecan, filgrastim, ibandronate, etc can interact with Avastin (Bevacizumab) injection and increases the risk of adverse effects, and it also increases the cardiotoxic activities when Bevacizumab is combined with Anastrozole.

Disease interactions:- fistula formation, GI perforation, thromboembolic disorders, bleeding, hypertension, etc are some of the diseases that may interact when used in combination with Avastin (Bevacizumab) injection. To avoid these major and moderate interactions, discuss it with your health practitioner or physician.

Food interactions:- Avoid the consumption of products that may interact with the Avastin (Bevacizumab) injection because it can cause health hazards and it includes side effects like – nausea, swelling, indigestion, nasal congestion, sore throat, fever, vomiting, weight loss, abdominal pain, pale skin, etc. 

Alcohol interactions:- consuming alcohol while receiving treatment with Avastin (Bevacizumab) injection may increase the risk of dizziness and severe lightheadedness in some patients. Avoid the consumption of alcohol and other beverages that contain alcohol, consult with your healthcare provider or medical practitioner before consuming.

Q1. What is Avastin (Bevacizumab)?

Ans. Avastin injection is an anti-cancer medication. It is used to treat specific eye diseases and certain types of cancers (Colorectal cancer, Cervical Cancer, Ovarian Cancer, non-small cell lung cancer, kidney cancer, and brain tumor). This medication helps to stop the growth of tumors. 

Q2. How does Avastin (Bevacizumab) work?

Ans. Avastin injection works by blocking a protein called vascular endothelial growth factor (VEGF). This medication prevents the formation of blood vessels. 

Q3. What are the side effects?

Ans. Some common side effects are:- chest pain, sore throat, dizziness, severe bleeding, high blood pressure, kidney or heart problems, loss of appetite, body pain, etc.

Q4. How to take this medicine?

Ans. Avastin injection is given as an infusion into a vein, usually once every 2 or 3 weeks. Your doctor will decide the exact dosage you need to take. The recommended dose depends on your body size and response to the treatment.

Q5. Can I drive after taking this medicine?

Ans. Avastin injection may cause dizziness in some patients. Do not drive if you experience any symptoms of dizziness because it may affect your ability to drive.

Q6. What are the warnings and precautions?

Ans. Before starting treatment with Avastin injection, please inform your doctor about your previous medical history.

  • Do not use this medicine if you are allergic to Bevacizumab.
  • Avastin injection may cause severe bleeding disorders and gastrointestinal perforation.
  • Do not shake or freeze the vial.  
  • This medication may delay wound healing. 
  • Close monitoring of heart function is required during treatment with this medication.
  • Do not self administer.  

Q7. What happens if I miss a dose?

Ans. If you miss a scheduled dose of Avastin injection, contact your doctor immediately. Do not stop or change your dosing schedule without taking suggestions from your doctor.

Q8. What are the storage conditions?

Ans. Store this medicine in a refrigerator. Keep it away from direct heat and light. Please consult your pharmacist or doctor for more details regarding the Avastin (Bevacizumab).

Q9. Can I take this medicine during pregnancy?

Ans. Do not use Avastin (Bevacizumab) injection if you are pregnant or planning to become pregnant. This medication can cause harm to the unborn baby.

Q10. What should I avoid while having treatment with this medicine?

Ans. Avoid contact with people who have infections. Follow your doctor’s instructions and restrictions about any food and other activities.

 

Reviews (0)

Reviews

There are no reviews yet.

Be the first to review “Avastin”

Your email address will not be published. Required fields are marked *